Top
Lastik Tamiri

Lastik Tamiri

1) Dış inceleme

Lastik janttan ayrılmadan dikkatle incelenir; solüsyon/su/sabunlu su yardımıyla hasarlı nokta belirlenir ve tebeşirle işaretlenir. Lastik uygun ekipmanla dikkatle ve fazla gerdirmeden sökülür, hiçbir aşamada lastik tersyüz edilmez, yanakları ve yan destek kordları (telleri) zorlanıp esnetilmez. Lastik çıkarılırken basınç sensörlü araçlarda sensörü zedelememeye dikkat edilir, sensör varsa genelde sibop üzerinde ya da yakınında bulunur.
Unutmayın ki görünüşte sağlam olan lastiği hamuru, telleri, yapısı ağır hasarlara uğramış olabilir. Hiçbir şey canınızdan kıymetli değildir, şüpheli her durumda lastik değiştirilmelidir.

2) İç inceleme

Lastik janttan ayrıldıktan sonra kuvvetli bir ışık kaynağıyla içeriden de dikkatle incelenir, yukarıda anlatılan hasarlardan herhangi birisi varsa onarıma devam edilmez. Hasarlı nokta bulunup içeriden de işaretlenir.
Lastiğe giren nesne pense/kerpeten ile dikkatlice sökülür. Kör ağızlı uygun kalınlıkta bir tornavida vs. deliğe sokularak deliğin açısı, derinliği, içeride parça vs. kalıp kalmadığı belirlenir. Delik 25 dereceden az açıdaysa mantar yama, fazla açıdaysa iki parçalı mantar yama önerilir.

3) İç yüzeyin hazırlanması

Uygun kazıyıcı bir aletle hasarlı iç yüzey çevresi nazik hareketlerle temizlenir. Bu adım zımpara vs. gibi aletlerin daha rahat çalışmasını ve yüzeyde yapışmayı azaltacak kalıp kaydırıcı vs. maddelerin temizlenmesini sağlar.

4) Hasar yolunun hazırlanması

Hasar bütünüyle temizlenmelidir. İçten başlayarak, en fazla 1200 devir/dak. ayarlı uygun büyüklükte uçlu bir matkapla delik iç yüzeyi düzeltilmeli ve açıkta kalan tel/madde parçaları alınmalı, sonra aynı işlem dıştan da tekrarlanmalıdır. Hasar bölgesindeki radyal katlarda atma, uç verme, tel çıkması kontrolü yapılmalıdır.

5) Yama seçimi

Yama üreticisinin önerdiği nitelik ve büyüklükte mantar yama kullanılmalıdır. Yamanın fitilli ucunu hasara ortaladıktan sonra 13 mm yarıçaplı bir daire çizilerek zımparalama alanı belirlenmelidir.

6) Hasar yolunun doldurulması (iki parçalı mantar yama gereken açılı hasarlarda, tek parça yeterliyse 7’ye geçiniz)

Tellerin pastan korunması, lastik kauçuğunun korozyona maruz kalmaması ve içteki yamaya bir yedek oluşturulması için hasar yolu uygun kauçuk tıpa, fitil ya da vulkanize edici materyal ile dikkatle doldurulmalı ve dışardan çıkan uçları fitili çekiştirmeden lastik hizasından kesilmelidir.

7) Zımpara ve temizlik

Düşük hızlı (maksimum 5000 d/dak.) uygun uçlu (tel başlı ya da konik taşlı) bir el zımparası ile zımparalanacak bölge eşit ve düzgünce zımparalanmalı, RMA No 1 ya da No 2 standartlarında kadifemsi bir düz yüzey elde edilmelidir. Asla telleri ya da kuşakları açığa çıkaracak kadar zımparalamayın, yoksa lastik onarılamaz ve atılması gerekir.
Daha sonra ince bir tel fırça ve vakum kullanılarak zımparalanan bölgenin dikkatle temizlenmesi gerekir. El değdirilmez, basınçlı hava yollarında da yabancı madde ve kontaminan bulunabileceğinden ve yapıştırma yüzeyini bozabileceğinden basınçlı hava kullanılmaz.

8) Macun (çimento) uygulanması
Lastik iç yüzeyine onarım malzemesi üreticisinin tavsiyesine göre tutucu malzeme/macun uygulanır ve kuruması beklenir. Dışardan ısı ya da hava ile kuruma hızlandırılmaz, farklı üreticilerin malzemeleri bir arada kullanılmaz.

9) Yama uygulanması

Lastik serbest bir yüzeye, bükmeden ve yük uygulamamaya çalışarak konur. Mantar yamanın koruyucu bantları çıkarıldıktan sonra temas yüzeylerine dokunulmadan delik üzerine hizalanır ve pense ile dış taraftan dışarı çekilir. Tek parça mantar yamalarda yama üzerine bir şey sürülmez (kendi kimyasalı üzerindeyse), macun deliğin içine sürülür. Düzleyici bir alet ile mantarın kafası merkezden dışa iyice içinde hava kabarcığı kalmayacak şekilde düzlenir. Son olarak fitilin dıştaki ucu fitil çekilmeden lastik hizasından kesilir. Modern mantar yamaların çoğu ‘vulkanizan’ özellikte, yani araç sürüşe başlayınca eriyerek lastik ile kimyasal reaksiyon ile kaynaşacak şekilde imal edilmektedir, bu nedenle de çok güvenlidir.

10) Son kontrol

Lastik toplanır ve son kez gözle kontrol edilir. Jantta eğrilik kontrolü yapılır, lastiğin hava kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilir. Yalnızca fitil ya da yama ile yapılan tamirler yetersizdir, mutlaka tek ya da iki parçalı mantar yama (şapkalı fitil) kullanılmalıdır.