Top

Balans ayarı yapılmamış lastikler, sarsıntıya yol açarak sürücünün yorulması ve lastiklerde düzensiz ve erken aşınmanın yanısıra, aracınızın süspansiyonunda gereksiz aşınmaya neden olacaktır. Balans ayarının, lastikleriniz ilk kez takıldığında veya bir tamir sonrasında yeniden monte edilirken yapılması gerekir. Lastik balans ayarı, ilk sarsıntı veya titreme belirtisinde kontrol edilmelidir.

Bir lastiği janta takmak kolay değil midir? Kendi kendime yapamaz mıyım?

Lastiklerinizi kendi kendinize takmayı asla denemeyin. Lastik montajı, doğru ekipman ve tecrübeye sahip insanların işidir. Lastiğinizi kendi kendinize değiştirmeye kalkarsanız, kendinizi ciddi bir şekilde yaralama riski alırsınız ve lastik ve jantınıza da hasar verebilirsiniz.

Lastiklerimin rotasyonunu nasıl yapmalıyım ?

Düzenli ve doğru rotasyon, bir aracın lastiklerinin daha eşit düzeyde aşınmasına yardımcı olur. Dört mevsim lastiklerinin rotasyonu, "modifiye X" şeklinde, yani yalnızca çeker aksa takılan lastikler, aracın diğer tarafına çapraz şekilde takılacak şekilde yapılmalıdır. Burada, geri kalan iki lastik, çeker akstan çıkarılıp, aracın aynı tarafında kalacak şekilde serbest dönen aksa takılır. Bu rotasyon yöntemi, dört lastiğin de daha eşit ve tek tip sırt aşınmasına maruz kalmasına yardımcı olur. Bu durumun tek istisnası, Aquatred II veya Eagle serisi yüksek performans lastiklerimiz gibi "yönlü" sırt tasarımına sahip lastiklerin kullanımıdır. Bu lastikler, aracın aynı tarafında kalmalı ve yerleri, ileri ve geri doğru değiştirilmelidir. Dört çeker özellikte bir araca sahipseniz, her iki lastik çiftini de, yeni aks konumlarına çapraz şekilde değiştirmenizi tavsiye ederiz. Lastik rotasyonunu, en az 10,000 kilometrede bir yapmanızı tavsiye ederiz. Dört çeker araçlar, 6,000 kilometrede bir gibi daha kısa aralıklara rotasyona ihtiyaç duyabilir. Araç üreticinizin rotasyon konusundaki tavsiyeleri için araç kullanım kılavuzunuza bakınız. Herhangi bir rotasyon süresi belirtilmemişse, lastiklerinizin rotasyonunu 10,000 ila 12,000 kilometre arasında yapmalısınız. İlk rotasyon en önemli olanıdır. Lastiklerin rotasyonu yapıldığında, lastik hava basınçlarının araç üreticisinin tavsiyelerine göre ayarlanması gerekir. Düzensiz lastik aşınması, yanlış mekanik düzen ayarı veya mekanik sorunlardan da kaynaklanabilir. Birçok Goodyear bayisi, uzman bir şekilde sorun tespiti ve tamir yapabilir.

Mekanik düzen ayarı nedir ?

Bir aracın süspansiyon ve direksiyon parçalarının tamamının sağlam durumda olması ve lastik ve tekerlek düzeneklerinin doğru bir şekilde çalışıyor olması, o aracın mekanik düzen ayarının doğru bir şekilde yapılmış olduğu anlamına gelir. Doğru mekanik düzen ayarı, eşit sırt aşınması ve istikrarlı yönlendirme için gereklidir. Düzensiz ön veya arka lastik aşınması, aracınızın sürüş veya yönlendirme tepkilerinde değişiklikler olması (yani bir yana çekmesi) yanlış mekanik düzen ayarının göstergesi olabilir. Bugün birçok araç, mekanik düzen ayarının yapılmasını sağlayan süspansiyonlarla donatılmıştır. Aracınıza, gördüğünüz belirtilere bağlı olarak "ön-arka" mekanik düzen ayarı veya "dört tekerlek" mekanik düzen ayarı yapılması gerekebilir. Aracınızın lastik kilometre ömrü, performans ve konforu için yapacağınız masraf, mekanik düzen ayarını yaptırmanız için yapacağınız makul harcamadan daha fazla olabilir. Goodyear bayileri, uzman mekanik düzen ayarı ve süspansiyon servisi olanağı sunacaktır.

Bir titreşim hissedersem ne yapmalıyım ?

Titreşim, aracınızda dikkate alınması gereken bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu titreşimin olası nedenini belirlemeye ve bu sorunu gidermeye yardımcı olmak için lastikler, direksiyon sistemi ve süspansiyon sisteminin kontrol edilmesi gerekir. Titreşimlerin ihmal edilmesi, lastik ve süspansiyonunda çok fazla aşınmaya neden olabilir. Goodyear bayileri, uzman sorun tespiti ve tamir olanağı sunacaktır.

Lastiklere neden balans ayarı yapılmalıdır ?

Lastiklerin balans ayarının doğru bir şekilde yapılması, sürüş konforu ve lastik ömrünün uzun olması bakımından önemlidir. Balans ayarı yapılmayan lastikler, sürücünün yorulması, erken lastik aşınması ve aracınızın süspansiyonunda gereksiz aşınmayla sonuçlanan titreşimlere yol açabilir. Lastikler, tekerleğe ilk kez takıldıklarında veya tamirden sonra yeniden monte edildiklerinde balans ayarları yapılmalıdır. İlk titreşim veya "sarsıntı" durumunda, lastik balans ayarının yeniden yapılması gerekir. Titreşim, yanlış mekanik düzen ayarı veya mekanik sorunlardan da kaynaklanabilir. Birçok Goodyear bayisi, uzman bir şekilde sorun tespiti ve tamir yapabilir.